CFD bemutatása

A CFD (contract for difference - különbözeten alapuló ügylet) a befektetési piacok egyik legfiatalabb terméke, amely azért jött létre, hogy megkönnyítsék az ügyfelek számára, a részvény-, deviza- index- vagy árupiaci kereskedést. Ezen termék segítségével anélkül tehetnek szert árfolyamnyereségre, hogy a mögöttes terméket ténylegesen birtokolniuk kellene. A CFD bármely pénzügyi instrumentumra irányulhat, például részvényekre, devizapárokra (forex), kötvényekre, kamatokra, tőzsdeindexekre vagy akár árucikkekre is.

A CFD-k fejlődése az elmúlt években folyamatos volt és népszerűségük is ennek megfelelően növekedett. Olyannyira, hogy jelenleg az mfor trader online kereskedési rendszeren több, mint 5000 CFD termék érhető el. Sajnos a magyar piacon sokáig nem tudott kellő teret nyerni a magánszemélyek számára hátrányos adózás miatt, ám a 2010 január 1-től életbe lépő új törvényeknek köszönhetően jelentős fellendülése várható hazánkban is.

A CFD egy derivatív (származtatott) termék, ami annyit jelent, hogy valamely alaptermékhez köthető az ára, de a vásárláskor nem kerülünk ténylegesen birtokába ennek a terméknek, és az eladáshoz sincs szükség arra, hogy rendelkezzünk vele. A legtöbb CFD termék nem rendelkezik azzal a hátránnyal, ami a jelenleg legnagyobb származtatott piacot, vagyis a határidős piacot jellemzi. Ez pedig a kötött lejárati dátum. A CFD-k esetében nincsen lejárat, vagyis nem kell odafigyelni, hogy mikor lenne tényleges szállítás, vagy elszámolás. Ezek alól egyedül a határidős termékekre mutató CFD-k kivételek, ahol nyilvánvalóan a határidős termék lejáratakor a CFD-nek is lesz lejárata, de szállításos ügyletté akkor sem válik, csupán pénzügyileg kerül elszámolásra.

Ugyanakkor a CFD-k esetében is csakúgy, mint a határidős piacokon számolni kell a finanszírozás költségével. Ez iránytól függően jóváírás, vagy terhelés formájában jelenik meg a kereskedési számlákon, napról-napra egészen addig, amíg nyitott pozícióval rendelkezünk.

A származékos piacok másik fontos előnyét szintén kihasználhatjuk a CFD-k esetében is, vagyis, hogy ez egy tőkeáttételes piac. Nem kell tehát a ténylegesen megmozgatott instrumentum teljes ellenértékét rendelkezésre bocsátani, csupán annak egy bizonyos százalékát, amely az árfolyammozgásokra nyújt fedezetet. Ugyanakkor ez adja a piac veszélyét is, hiszen ez által akár a teljes tőkénket is elveszíthetjük, ha nem foglalkozunk megfelelően a kockázatunk kezelésével.

A CFD alapvetően egy tőzsdén kívüli termék, de az elmúlt évek lendületes fejlődésének köszönhetően mostanra már rendelkezik megfelelő mennyiségű szereplővel, és ennek eredményeként likviditással is ahhoz, hogy ne érezzük hátrányát ennek. Az árfolyamok gyakorlatilag folyamatosan követik az alap instrumentumnak a mozgását.

.